VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

NHG maakt uitkoop ex-partner gemakkelijker

Geplaatst op: 27-02-2020, 10:26:12

De uitkoop van een ex-partner wordt gemakkelijker bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Reden voor NHG om de vereenvoudiging door te voeren is dat de toenemende huizenprijzen steeds vaker problemen opleveren voor stellen die uit elkaar gaan, omdat de overwaarde het vaak te duur maakt om een ex-partner uit te kopen.

Relatiebeëindiging is één van de meest voorkomende redenen om de woning te moeten verkopen. Vaak wil een van de partners in de woning blijven, maar in de praktijk levert de financiering vaak problemen op. “Steeds meer woningen hebben overwaarde. Als je uit elkaar gaat en zelf in de woning wilt blijven, dan moet je jouw ex-partner een vergoeding betalen voor de waarde van de gezamenlijke woning, inclusief overwaarde”, zegt NHG-bestuurder Carla Muters.

Hypotheek is vaak struikelblok

“De meeste mensen hebben dit niet op hun rekening staan en hypothecaire financiering vormt ook vaak een struikelblok. Het ongewenste resultaat is dat uitkopen te duur wordt, waardoor de woning gedwongen verkocht moet worden. Dan staan er ineens twee partners op straat. Dit terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn.”

Maandlasten hoog bij persoonlijke lening

NHG signaleerde dat mensen naar andere oplossingen zochten om de woning te kunnen behouden, zoals het afsluiten van een persoonlijke lening. “Dat is eenvoudiger omdat er andere regels van toepassing zijn dan bij een hypothecaire lening. De bijbehorende maandlasten zijn echter een stuk hoger en dat is natuurlijk onwenselijk”, aldus Muters.

NHG zorgt voor vangnet

NHG zorgt voor een vangnet bij situaties, zoals een scheiding. Om een oplossing te bieden voor deze situatie startte de organisatie een proef, waarbij in het geval van scheiding getoetst werd op basis van de reguliere acceptatienormen én op basis van beheernormen. Dit terwijl eerder alleen op acceptatienormen werd getoetst. Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden.

Uitgangspunt blijft dat consument lasten kan dragen

Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen dat de klant deze lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek wordt opgeteld. NHG wil er hiermee voor zorgen dat mensen bij scheiding beter toegang krijgen tot hypothecaire financiering van een aanvullende lening, waardoor een van beiden in de woning kan blijven. “Het uitgangspunt blijft natuurlijk dat de consument de bijbehorende lasten kan dragen”, aldus Muters.

Al duizend mensen geholpen

Dankzij de proef heeft NHG circa duizend mensen in scheiding kunnen helpen om de woning te behouden. Inmiddels is deze mogelijkheid ook in de voorwaarden en normen van NHG doorgevoerd.

Eerste publicatie door Annet van den Berg op 24 feb 2020

Vorige pagina